5053873217 [email protected]

Beslenme ve Çocuk

Eskiden ilkokul çocuğu olarak adlandırdığımız 6-12 yaş grubundaki çocuklar, büyüme çağının ve zamanının büyük bir kısmını geçirdiği okul ortamının özellikleri dolayısıyla çeşitli problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Sabahları mutlaka kahvaltı yaptırın. Güne iyi bir başlangıç için iyi bir kahvaltı lazım. Kahvaltı yapmayan çocukta dikkat, öğrenme, aritmetik becerilerde azalma gözlenir. Çocuklara peynirli tost, meyve parçaları, buğday gevreği, sebzeli gözleme vs. verilebilir. Onları zorlamayın. Sevmedikleri yemekleri yanında siz iştahlı şekilde yemeye devam edin. Ünlülerin, önemli kişilerin o yemeği sevdiğini anlatın. Mümkünse sevdikleri  kişilerin de çocukken hep bu yiyecekleri yediklerini anlatın. Örneğin  Spiderman in ya da Superman in  küçüklüklerinde  hep peynir yediklerini süt içtiklerini anlatın.  Ayrıca onları hedef almadan sevmedikleri yemeklerin faydalarını anlatın. Siz çocukların yanında kesinlikle yemek ayrımı yapmayın.
Çocuklar yemeklerini çantalarında taşımaktan çok hoşlanırlar. Bu onlara tek başlarına yemek yemenin keyfini yaşatır ve kendilerine güven duygusu kazanmalarında atılan en önemli adımlardan biridir. Tabii onları buna özendirmek için size de görev düşüyor. Fazla pahalı olmayan, çeşitli ebatlarda plastik kaplardan seçmek uygun olacaktır. Tabii ki kapağı emniyetli, kırılmaz şişeler kullanmak da önemlidir.

okul

Yemeklerini bir örtü sererek yeme alışkanlığını kazandırmak hem temi bir ortamda yemek yemelerini sağlamak, hem de çevreyi kirletmelerini önlemek açısından son derece önemli. Bu nedenle yemeklerini kantinden bile alsalar mutlaka örtü getirip sıra üzerine sersinler. “Benim çocuğum evde yiyor, okulda yemesini istemiyorum” gerekçesi ile beslenme getirmemesi gerektiğini düşünebilirsiniz. Öncelikle birlikte yemek yeme kültürünü kazanmaları açısından sınıf ortamında bu faaliyeti yapması gerekiyor. Ayrıca arkadaşları beslenme yaparken bir öğrencinin beslenme yapmaması onu son derece dışlanmış bir psikolojiye sokar. Lütfen bu konuda gerekli hassasiyeti gösterelim.

Sağlıklı beslenme, sağlıklı çocukluk, sağlıklı çocukluk ise; sağlıklı yetişkinlik demektir!

BESLENME ÇANTASINI HAZIRLARKEN:

1-Beslenme çantasının içinde ne kadar yiyecek olduğuna dikkat edin. Bir beslenme çantası hazırlarken çocuğun yaşı ve bir öğünde ne kadar yiyecek tüketebileceği göz önünde bulundurulmalıdır

2- Besinleri çeşitlendirin: Çocukların farklı besinleri tüketmesine izin verin. Çocukların tabaklarını bölmeli kaplarda ayırın. Tabağa farklı besin gruplarını ve değişik renkteki besinleri koyun. Besinleri karıştırmadan ayrı ayrı tatlarını bilerek yemeleri önemlidir.

3  -Beslenmede içecek bulundurun.  Damağa göre içecek hazırlayın: Gazlı, şekerli içecekler yerine ayran, süt, meyve suyu tercih edilmelidir. Unutmayın gazlı içecekler büyüme çağındaki çocuklarımızın midelerine ve kemik yapılarına zarar vermektedir.

4-Her beslenmede mutlaka en az bir meyve bulundurun. Unutmayın çocuklarımızı hastalıklardan koruyacak vitaminler meyvelerin içindedir.
5 – Yeniliklere yer verin: Zaman zaman  çocukların beslenme menülerini  kendilerinin hazırlamasına izin verin. Menüyü hazırlarken onların isteklerini de göz önünde bulundurun.

6-Beslenmeyi eğlenceli hale getirin: Daha eğlenceli olması için sandviçleri değişik şekillerde kesebilirsiniz.

7- İstenmeyen durumlar için hazırlıklı olun: Çocuklar yanlarında  mutlaka ıslak mendil ya da kağıt peçete bulundurmalıdır.

Ayrıca beslenme çantası her kullanımdan sonra temizlenmeli  havalandırılmalıdır.

 

1/D SINIFI HAFTALIK BESLENME LİSTESİ

PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
1) Simit ya da

Poğaça ya da

Börek ya da

Gözleme

2)İçecek

3)Bir tane Meyve ya da Sebze.

1) Peynirli ya da

Yumurtalı ya da

Sebzeli Sandviç

2)İçecek

3)Bir tane Meyve ya da Sebze.

1) Çikolatalı Ekmek ya da

Reçelli Ekmek

ya da

Ballı Ekmek

 

 

2)Süt

 

 

3)Bir tane Meyve ya da Sebze.

1)Tavuklu  ya da

 

Tonbalıklı ya da

 

Köfteli ya da

 

Salamlı Sandviç

 

2) İçecek

 

3)Bir tane Meyve ya da Sebze.

SERBEST

(serbest günde

Sınıfta kokmayacak, çocuğun bitirebileceği ve tek başına yardım almadan yiyebileceği besinleri tercih edelim)

 

*Bir tane Meyve ya da Sebze.

 

*Meyve ya da Sebze çocuğun rahatlıkla yiyebileceği türde olmalıdır. Elma,Mandalina,Salatalık,Domates,Havuç,Soyulmuş Portakal gibi

**Mümkün olduğunca fazla seçenek sunmaya çalıştım. Sizin hazırlama şartlarınız ve çocukların ihtiyaç ve beğenilerini göz önünde bulundurarak seçim yapınız.