5053873217 [email protected]

Karadayı izleyiciyi 1974 yılına götürdü. ‘Mahir Kara’, o yıllarda çıkarılan genel afla özgürlüğüne kavuştu.

Kenan İmirzalıoğlu, Bergüzar Korel ve Çetin Tekindor’un başrollerini paylaştığı ATV’deki dönem dizisi ‘Karadayı’; yayınlandığı ilk günden itibaren 1970’li yıllarda yaşanan olayları gerçekçi bir dille ekrana yansıtıyor. Dizinin önceki gün yayınlanan bölümünde; Cumhuriyet’in kuruluşunun 50’nci yılı nedeniyle 1974 yılında çıkarılan ve tarihe ‘Ecevit Affı’ olarak geçen genel affa da yer verildi.

CEZA: 11 YIL 8 AY
Geçtiğimiz hafta yayınlanan bölümde; memur olmadığı halde sahte kimlikle adliyede çalıştığı için 11 yıl sekiz ay hüküm giyen ‘Mahir Kara’, çıkarılan genel af sayesinde serbest bırakıldı. Genel af; 1970’li yıllarda olduğu gibi, dizide de ‘çığırkan’ın (gazeteci çocuk) okuduğu manşetlerle halka duyuruldu. Bu af; müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumları kapsamadığı için, ‘Mahir’in babası ‘Nazif Kara’ hürriyetine kavuşamadı.

15 MAYIS 1974’TE NE OLDU?
Başbakan Bülent Ecevit’in başında bulunduğu CHPMSP koalisyon hükümeti döneminde, Cumhuriyet’in 50’nci yılı nedeniyle genel bir af çıkarıldı. Bu af kapsamında 23 bin kişi, ceza evlerinden salıverildi. Bu aftan sonra yapılan araştırmada, sık çıkarılan afların cezai caydırıcılığı yok ettiği ve aflardan beklenen faydanın elde edilemediği tespit edildi. 1974 yılında 5 bin 101’e düşen mahkum sayısı üç yılda 23 bine ulaştı.