5053873217 [email protected]

Trollhättan’daki SAAB ana fabrikası tekrar açıldı. Firmanın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre üretilecek olan ilk iki model, bir Saab klasiği olan 9-3 serisinden olacak.

Üretim bandındaki hatalar giderilip modellere yeni bazı parçalar eklendikten sonra, bu yıl sonunda veya önümüzdeki yılın başında tam donanımlı üretim başlayacak. NEVS başkanvekili Mattias Bergman’ın açıklaması şu şekildeydi: “Üretime tekrar başlama kararımızdan önce tedarikçilerle son anlaşmaları yapmamız gerekiyordu. Şimdi donanımımız üretime hazır.’

Yeni 9-3’ler ilk olarak benzinli turbo motorlarla gelecek. Önümüzdeki yılsa firmanın adından da anlaşılacağı gibi şu anda geliştirme aşamasında olan elektrikli ve makyajlı modeller üretilecek. Ayrıca Phoenix platformunun da General Motors’tan kalan parçalardan arındırılıp tekrar üretilmesine dair planlar var.

NEVS’in satış beklentisi oldukça iyimser. 2016’ya kadar her sene 120.000 satış planı var. Firma özellikle Avrupa Çin pazarına yönelecek. ABD ve Kanada pazarlarına girilip girilmeyeceğine dair firmadan resmi bir açıklama gelmedi.

NEVS’in merkezi İsveç’te ve birçok yöneticisi bu ülkeden ama firmanın bağlı olduğu holding Çin merkezli bir kuruluş. Saab gibi güvenliğiyle ünlü başka bir İsveçli olan Volvo da Çinli Geely’e geçtikten sonra araçlarının sağlamlığı sorgulanmıştı. NEVS’in iyimser satış tahminlerine rağmen öncelikle güvenlik konusunda sürücüleri ikna etmesi gerektiğini düşünüyoruz.