5053873217 [email protected]

Okul açılış günü yaklaştıkça yaşanabilecek uyum sorunlarını hafifletmek için uygulanabilecek basit yöntemler var. Eğitim öğretim yılı yaklaşırken öğrenci heyecanlanır. Aileler ise masraflar ve okula uyum sorunları ile mücadele etmek zorunda kalabiliyorlar.

İlk kez okula başlayacaklar için özel öneriler

Anaokulları ile artık eğitim-öğretim hayatının başlamasına kısa süre kala yeni okula başlayanlar için uzmanlar aileleri uyarıyor. Okul yaşamının ilk adımını atarken çocuklar farklı tepkiler geliştirebiliyorlar. Eğitim maratonunun ilk basamağı sayılan bu güzel başlangıçta birçok sorun yaşanabiliyor. Bu durumda ebeveynler kimi zaman ne yapacağına, nasıl davranacağına doğru karar veremiyorlar. Peki, çocuğu okula yeni başlayan veliler nelere dikkat etmeli, karşılaştıkları problemleri nasıl aşmalılar?

Çocuklar okula başladığında yeni bir döneme girdikleri için anne-babasının desteğine ihtiyaç duyarlar. Bu beklentinin nedeni aşırı ilgi gördüğü ev ortamından kendisi gibi çok sayıda kişiyle aynı ortamı paylaşacağı başka bir ortama geçmesinden kaynaklanıyor.
Okula alışma dönemin kısa zamanda atlatılması için:

• Çocuğunuzun içindeki korkuları yenmesi için sabırlı, soğukkanlı ve kararlı olun.

• Agresif tutumlar geliştirmeyin.

• Okula gitmesi için cesaretlendirin. Okula gitmek istemediğinde açık ve anlaşılır konuşarak, sebebini öğrenmeye çalışın.

•Onunla derse girmeyin.

• Her zaman çocuğunuza yanında olabileceğiniz hissini verin.

• Öğretmenle işbirliği içinde olun

• Korku ve tedirginlik 2 haftayı geçerse destek almayı ihmal etmeyin

Tatilden dönenlere tavsiyeler

Uzun bir tatilin ardından çocukların okula ilk haftalarda hemen uyum sağlayamayabileceğini söyleyen uzmanlar, bu süreci kısa zamanda geçirebilmek için 1-2 hafta önceden öğrencilerin masal, hikâye ya da küçük romanlar okumasını tavsiye ediyor.