5053873217 [email protected]

2918 sayılı, Karayolları Trafik Kanunu ve bu kanunun yönetmeliğinde yer alan geçiş üstünlüğüne sahip araçlarla ilgili kurallar düzenlendi.


Buna göre;
Cankurtaran araçlar, itfaiye araçları, hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları, trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar, alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde bulunan araçlar, koruma ile görevli ve korunan araçlar görevliyken, geçiş üstünlüğü hakkına sahipler. Bu araçlar, kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı değildir. Ancak bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretlerini vermek şartıyla kullanılmalı. Ve bu araçların birbirleriyle karşılaşması durumunda , yukarıda yazılan sıraya göre geçiş üstünlüğü sağlanır.
Zorunluluk olmadığı halde, gereksiz geçiş üstünlüğü kullanan sürücüler 1.800 TL para cezasıyla cezalandırılmalı.
Sesli ve görünür uyarı işaretler ise; cankurtaran araçlarında ,trafik ve genel zabıtaya ait araçlarda, “mavi-kırmızı” veya “mavi” renkli lambalar olmalı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün trafik hizmetlerine tahsis ettiği araçlarda mavi aydınlatmalar zorunlu. İtfaiye ve sivil savunma araçlarında kırmızı renk ve ışık veren aydınlatma olmalı. Bu aydınlatmaların hepsi, normal hava şartlarında 150 metreden görülebilen, dönme fonksiyonlu ve aralıklı yanıp sönen cihazlar olmalı. Ses çıkartan cihazların da en az 150 metreden duyulabilmesi gerekiyor.
Cankurtaran dışında , yaralı ya da acil hasta taşıyanlar, kendilerine taşıt yolu üzerinde yer açmak için , ses ve ışık cihazlarını, gerekirse el-kol hareketleriyle, karayolunu kullananları uyararak ilerleyebilir ( Karayolları Trafik Yönetmeliği 141’ci Madde, C bendinin ikinci alt bendi).
Bu konuda trafik denetimleri arttırılmış ve görevli memurlara sürekli eğitimler verilerek denetimin etkisinin arttırılması sağlanıyor. Bunun için, Avrupa’daki meslektaşlarla da bilgi paylaşımına gidilip trafik güvenliği için yeni teknolojiler yerinde inceleniyor. Özellikle kamyonların yarattığı tehlikeyi önlemek adına sabit ve motorize polis ekiplerin sürekli görev yaptığı Yeşilbaş’ın açıkladıkları arasında. Vatandaşlar da trafik ihlali konusunda www.iem.gov.tr adresindeki ihbar bölümündeki formu doldurup denetlemelere katkı sağlayabilirler.