5053873217 [email protected]

Galaxy S4 kısa süre içinde 2 farklı modele kavuştu. Kullanıcılar da seçim yapmak konusunda tereddüt yaşıyorlar. Türkiye’de resmi yoldan getirilip satılan ilk S4’lerin hemen hepsi i9500. Ancak daha güçlü ve daha uzun şarj süresine sahip olan i9505’de kimi artıları ile tercih edilebilir.

Farklı model numarasının olmasının temel sebebi 4G(LTE) desteğinin hala bütün şebeke operatörleri tarafından desteklenmemesidir. Operatörlerinin tamamı 4G destekleyen ülkelere sadece i9505 modeli gelirken, kısmen 4G destekli operatörler barındıran ülkelere her iki model, 4G bulunmayan ülkelere ise i9500 modeli yaygın olarak gönderilecektir. Elbetteki kesin bir yasaklama bulunmadığı için diğer gönderilmeyecek olan modellerde haricen getirilip bu ülkelerde satılabilirler.

 

Bu iki model numarasının aralarındaki temel fark elbetteki destekledikleri şebeke türleri ve bunu sağlayacak olan işlemcileri olacak. farkları listelemek gerekirse;

Asıl mesele olan “donanımsal farklar kullanımı yada performansı etkiliyor mu?” sorusunun cevabına gelecek olursak; elbetteki etkileri mevcut.Bu etkiler, sıradan kullanıcılar için kullanım açısından çok fark yaratmasa da ağır işlemci ve grafik işleme gerektiren oyun ve bazı uygulamalar için performans değişimleri yaratacaktır. Ancak cihazın akıcı şekilde kullanıması ve geçişler açısından fark olmayacaktır.

8 çekirdek barındıran ve son teknoloji ürünü olan exynos ile onun bir tık altında yer alan ve bir önceki çeyrekte üretilmiş snapdragon 600 arasında fark olmaması da mümkün değildir. Ayrıca enerji kullanımları açısından da daha yeni teknoloji içeren exynos 5 daha avantajlı bir batarya tüketimi gerçekleştirecektir.

Grafik işlemci olarakta yine i9500 modelindeki son teknoloji ile üretilen powervr, 554 mhz lik 3 çekirdekli işlemciye sahip olması ile bir tık önde bulunuyor. i9505 modelindeki adreno 320 ise tek çekirdekli olarak performans ortaya koyuyor.

4G şebeke teknolojisi henüz ülkemizde bulunmadığı için bu konuda yorum yapmak için henüz erken. Ancak yurtdışında yaşıyorsanız yüksek hızlı veri bağlantıları kullanmanız gerekiyorsa tercihiniz LTE destekli i9505 modeli olmalıdır.

Sar değerlerine bakıldığında ise yenilikçi bağlantı teknolojisini içeren snapdragon işlemcili i9505 modeli düşük sar değerleri ile insan sağlığı açısından daha uygun durumda. Genel kanı olarak bilinen “düşük sar değerlerinin düşük şebeke çekimini ifade ediyor olması” ifadesi çekim yönünden i9500 modelinin daha avantajlı olabileceğini düşünmemize neden olabilir. Elbetteki kullanıcıların geri dönüşleri ile bu konu da zamanla netlüğe kavuşabilir.

Sonuç olarak; ülkemizde yaşayan sıradan akıllı telefon kullanıcıları için her iki model arasında bariz farklar olmasa da seçim yapacakların i9500 kodlu modele yönelmeleri daha uygun bir tercih olacak gibi görünüyor.