5053873217 [email protected]

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP’li Milletvekilleri Melda Onur ve Mahmut Tanal’la birlikte 3. Köprü iddiaları hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

3. Boğaz Köprüsü’nün sahasını gezen milletvekilleri ardından yol çalışmalarının devam ettiği Uskumru Köy’de basın açıklaması yaptı.

Gürsel Tekin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adında bir bakanlık bulunduğunu, ihale olmadan bir hafta önce, bu ihalenin yasa dışı, korsan olduğunu ifade ettiğini, o gün kimseden ses çıkmadığını ifade ederek, “Bu ülkede saçımızın teli kadar hukuk varsa şu yazı, (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 3. Köprü güzergahındaki değişikliklere ilişkin köprü güzergahında bulunan 16 belediyeye gönderdiği yazı) ihaleyi iptal etme gerekçesidir” dedi.

“Kuş muş hikaye… Bütün bu rezilliğin hesabı sorulacaktır”

Yazıdaki “Söz konusu imar planları esas onaylı güzergah projesinde yapılan değişiklikler neticesinde revizyon yapılması gerektiğinden mevcut imar
planlarının iptal edilmesi uygun görülmüştür” ibaresini okuyan Tekin, bu duruma hangi kılıf uydurulacağını merak ettiğini, “Nasıl olsa basını, medyayı ayarlamışız. Yapabileceğimiz her türlü hatayı kimsenin görme imkanı yok” düşüncesiyle ilgili kişilerin akıllarına kuşların geldiğini aktardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, şöyle devam etti: “Orası kuş güzergahıymış. Ayıptır, bunlar hakikaten çok çirkin şeylerdir. Dünyanın hiçbir yerinde bu tür rezillikleri kimse kabul etmez. Biz yıllar önce, 3 yıl söylemişiz. Diyeceksiniz ki, nedeni nedir o zaman? Bunun nedeni kısa ve öz… Özellikle bu planlar yapılırken İstanbul Belediyesi, kurumların tamamı, kentin seçilmiş belediye başkanı baypas edildi. Hadi diyelim ki, CHP’li belediye başkanını istemiyorsunuz, baypas ettiniz. Kendi belediye başkanınızdan ne istediniz? En azından bir hukuku çerçeveye oturtun. Plana oturtun. Şimdi bana bu ihalenin meşru olduğunu kim söyleyebilir? Neye göre, hangi gerekçelere göre kaydırdınız? Onu da çok iyi biliyoruz. Orada istimlak bedelleri çok yüksek olduğu için yandaş firmalarınıza yük gelmesin diye bunu yaptınız. Öyle kuş muş hikaye. Bütün bu rezilliğin hesabı sorulacaktır. Yine bütün kurumlara soruyorum; ÇED raporu var mı? Çok önemli iki tane ihale oldu. Bu ülkenin üniversiteleri, odaları, teknik insanları, namusunuz, vicdanınız, haysiyetiniz varsa, yarın çocuklarınıza hesap vermek durumunda kalmak istemiyorsanız, bugün çıkın konuşun. Nerede ÇED raporu?”

Tekin, gariban bir vatandaşın ufak bir işletmesi için bile 15 ayrı kurumdan evrak istendiğini belirterek, İstanbul’un en önemli yerinden, akciğerininden ÇED raporu istenilmediğini savundu. Güzergahta 16 ilçe bulunduğunu, bunlardan 15’inin belediye başkanının sesinin çıkmadığını dile getiren Tekin, “Beykoz belediye başkanı, yarın Beykoz’da nasıl sokağa çıkacaksın? Neye göre bu güzergahlar sağa sola gönderiliyor? Böyle bir şey olabilir mi? Bu, organize yolsuzluk belgesidir. Bunun kısaca özeti bu. Bütün sorduğumuz sorulara karşılık yarın bir tane şerefli, namuslu bir iktidar yetkilisi çıksın ‘Evet ÇED raporumuz vardır’ desin. Çevre Bakanı, Orman Bakanı size soruyorum? Hani diyordun burada bir tek ağaç kesilmeyecek. Mübarek günde bile yalan söylüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

BEYKOZ’DA DURUM ÇOK VAHİM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, bir basın mensubunun “Ne kadar ağaç kesildi?” sorusuna da  şöyle yanıt verdi: “Ben Orman Bakanı olsaydım söylerdim. Nerede ne kadar kayacağını ben bilmediğim için… Ona soruyoruz. Her gün 1 metre, 3 metre kayabilir. Bu kaymaların tamamının önemli kısmı ne yazık ki firmalara rant sağlamaktır. Çünkü ciddi istimlak bedelleri var. 1,5-2 kilometre… Beykoz civarında daha geniş. Çıksın bir tanesi söylesin… Yok efendim kuşlarmış. Sizin doğaya saygınız yok ki kuşa olsun. Yani ağaçları keseceksiniz, ağaçların tepesindeki kuşları katledeceksiniz, sonra yok efendim kuşlarmış. Arkadaşlarımızın ilk günden beri aldığı kayıtlarda 650 bin ağaç kesilmiştir. 190 kilometrelik bir güzergahtan bahsediyoruz ve İstanbul’un tam akciğeri, su havzalarının olduğu yer. Bütün bu su havzaları ve orman alanları talan edilecek. İleride TOKİ’nin ormanlık alan içerisini imara açtığını görüyoruz. İnşallah bu güzergah ve 3. köprü güzergahında arsa değişikliklerinin kimler tarafından yapıldığını kamuoyu görecek. Merak etmeyin hiçbir şey gizli kalmayacak. Köy köy, kasaba kasaba dolaşıp bu rezilliklerinizi anlatacağız.”