5053873217 [email protected]

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Çocuklarımızın dershanede edinecekleri becerilerden daha çok sınıfta edinecekleri bilgi ve becerilere ihtiyaçları olacak” diyerek SBS’nin önümüzdeki eğitim yılında kaldırılacağını ve dershanelerin de özel okullara dönüştürüleceği belirtti.

SBS’nin kaldırılmasıyla ilgili bir soru üzerine “Böyle bir eleştiri geleceğini biz biliyoruz. SBS’yi kaldırdınız ama sene içindeki sınavları merkezileştirerek Yeni SBS’cikler icat ettiniz gibi bir eleştirinin gelmesini bekliyorduk zatenö diyen Avcı konuşmasına şöyle devam etti: “Ama bu doğru bir eleştiri olmaz. Sene içerisinde zaten çocuklarımız bu derslerden sınava giriyorlar. Dolayısıyla zaten girdikleri bu sınavların daha düzenli bir biçimde yapılması ve alacakları notların daha objektif değerlendirmeye elverişli olmasını sağlayacağız. Dershaneler konusunda da velilerimiz çok acele etmesinler. Mevcut mevzuat çerçevesinde söyleyebileceğim şimdilik bu. Ama çok acele etmesinler. ”

 

Serbest kıyafet uygulamasıyla ilgili olarak, genel olarak özellikle kız çocuğu olan annelerden gelen yoğun talepler üzerine bir açıklama yapma zorunluluğu duyduğunu söyleyen Avcı, kamuoyu yoklamalarından edindiği izlenime göre serbest kıyafet uygulamasının olumlu karşılandığını, ancak formanın da talep edildiğini belirtti.

Avcı konuşmasının devamında serbest kıyafet ile ilgili şunları söyledi: “Yani velilerimiz, öğretmenlerimiz diyorlar ki “Tamam serbest kıyafet olsunö. Ne demek serbest kıyafet öğrencilerin hangi kıyafetleri seçeceklerine kendilerinin karar vermesi. Bu seçim seçenekleri içerisinde “Formada olsunö diyen geniş bir kitle var. “Biz veliler olarak çocuklarımızın forma giymesini de seçebilelimö gibi bir talep, nitekim şu anda yürürlükteki yönetmeliğe göre biliyorsunuz özel okullarda velilerin yüzde 60’ı ne diyorsa o oluyor. Yani veliler okul aile birlikleri toplanıyor ve veliler “önümüzdeki ders yılında çocuklar okula forma ile gelsinö dedikleri zaman bu uygulanıyor. Bizim öğretmenlerle, velilerle ve öğrencilerle yapmış olduğumuz görüşmeler, temaslar, kamuoyu yoklamaları gösteriyor ki özel okullara tanınmış olan bu tercih hakkı devlet okullarına da tanınsın gibi bir talep var. Şimdi biz bu talebi de dikkate alarak yönetmeliği değiştiriyoruz ve ister özel ister resmi olsun bütün okullarımızda okul aile birliklerimizin, yani velilerimizin yüzde 51’inin tercihi doğrultusunda okullar kıyafet seçebilsinler. Bunu serbest kıyafetten biri geri adım olarak görmüyoruz, öyle de yorumlanmaması gerekir. Bu velilerin aynı zamanda eğitim sürecine demokratik katılımları anlamına da geliyor.”