5053873217 [email protected]

Yıkılacağı söylenen Taksim Atatük Kültür Merkezi küllerinden doğacak. Sabancı Holding’in restore edeceği İstanbul’un kültür merkezi 2013 Cumhuriyet Bayramı’nda açılacak

2008 yılından bu yana kapalı olan ve ‘yıkıldı yıkılacak’ söylentileri nedeniyle geleceği belirsiz kalan AKM’nin eski günlerine dönmesi için düğmeye basıldı. Sabancı Vakfı aslına uygun olarak Türkiye’nin en önemli kültür merkezlerinden biri olan AKM’yi restore edecek. Tarihi yapının adı ise değişmeyecek ve aynı kalacak sadece salonlardan birine ‘Sabancı’ adı verilecek.

47 YIL SONRA YENİDEN DOĞACAK

Bugün suskun olan Atatürk Kültür Merkezi adı gibi kültürün merkezi olmaya 1969 yılında başlamıştı. 1846’da temeli atılan binanın duvarlarında açılış gecesi Aida Operası’nın sesi yankılanmıştı. AKM yapıldığı dönemde dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ikinci büyük sanat merkezi olma özelliğine sahip göz kamaştırıcı bir çalışmaydı. 1970 yılında Arthur Miller’ın Cadı Kazanı adlı oyunda çıkan yangında büyük hasar almıştı. Yeni değişiklikler, sıkı güvenlik ve yangın önlemleri ile yapı 1978’de yeniden açılmış ve 2008’e kadar sayısız tiyatro oyunu, opera ve bale gösterisine ev sahipliği yapmıştı. AKM, 2013’te yeniden İstanbul’un kültür simgesi olmaya devam edecek.