5053873217 [email protected]

Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarını Ödemede İndirim Yöntemleri?

İlk taksidini geçen ay yatırdığımız Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarını daha az ödeme imkanı var. Maliye, MTV’yi hesaplama yöntemini değiştirdikten sonra piyasa değerine oranla oldukça yüksek tutarda vergi talep ettiği araçlara, kasko değeri ile orantı kurulmak suretiyle daha düşük tarifeden ödeme imkanı tanıdı.
İşin ilginç tarafı; vergi otoritesi, fazla tahsilat yaptığını kabul ettiği halde bu tür araçların vergisini düşürme yerine, düşük tutardaki ödeme için kişisel başvuru şartı arıyor. Bu imkandan sadece haberi olup başvuranlar faydalanabilirken, haberi olmayanlar veya vergi dairesine başvurmayı ihmal edenler yüksek tutarda vergi ödemek durumunda kalıyorlar. Bir de bu imkandan genelde motor hacmi yüksek araçlar faydanabiliyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi normalde aracın cinsine, modeline, silindir hacmine, yaşına ve tipine göre alınıyor. Mesela binek aracı olarak kullanılanlar I sayılı tarifede yer alırken, ticari maksatla kullanılanlar II. tarifede, deniz ve hava taşıtları da III ve IV. tarifede sınıflandırılıyor.
Bu tarifelerde yer alan araçların ödeyeceği vergiler kademeler şeklinde tespit edilmiş durumda. Kademelere göre alınacak vergiler her sene başında Maliye tarafından güncelleniyor ve her araç için ödenmesi gereken vergi tespit ediliyor. Araç sahipleri vergilerini ödemek istediklerinde vergi dairesine müracaatta bulunuyor ve aracın bulunduğu kademeye göre daha önce tespit edilen vergiyi ödüyorlar.

Bakanlar Kurulu kararı ile getirilen uygulamaya göre; MTV Kanunu’nun (I) sayılı tarifesinde yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için uygulanacak olan Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları, bu araçların kasko sigortası değerlerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, vergi tutarları, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanıyor. Bu imkandan faydalanmak araç sahiplerinin vergi dairesine müracaat etmesi şartına bağlı ve mükelleflerin bu uygulamadan faydalanabilmesi için taşıtların kasko sigortası poliçesine sahip olması da gerekmiyor.


Öte yandan bu hesaplamalarda araçların kasko sigortası poliçesinde belirtilen sigorta değerleri değil; Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayınlanan ‘Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi’nde yer alan değerler esas alınıyor. Ayrıca herhangi bir sebeple hasarlı duruma gelmiş olan taşıtların hasar durumları, MTV tutarı için esas alınacak olan kasko sigortası değerinin belirlenmesinde dikkate alınamıyor. Aracı olan okurlarımız, tablodan ne kadar vergi ödeyeceklerini bulabilir.
Bu arada aracın yaşını tespit ederken model yılını 1 yaş kabul etmek ve içerisinde bulunduğumuz yılı da hesaplamalara dahil etmek gerekiyor. Mesela 2005 model bir araç 3 yaşında kabul ediliyor. Bu imkandan faydalanmak isteyen mükelleflerin vergi dairesinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmî internet sitesinden (www.gib.gov.tr) temin edebilecekleri formu yetkili sigorta acentesine düzenlettirmeleri gerekiyor. Daha sonra bu form ve dilekçe ile Motorlu Taşıtlar Vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat etmeleri lazım. Ayrıca MTV’nin ilk taksidi yüksek tutardan ödendiyse ve kasko değeri uygulamasından faydalanma imkanı varsa fazla ödenen miktarın ikinci taksite mahsup edilmesi de mümkün.
Konuyu bir örnekle somut hale getirelim:

 Motor silindir hacmi 3200 cm3 olan 2000 model 8 yaşında bir arabanız var. Kasko sigortasına esas olan değeri 30 bin Yeni Türk Lirası. İlk MTV taksiti de normal tarife üzerinden ödenmiş.

Bu durumda 2007 yılında ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı ve ikinci taksitte yatırılacak tutar aşağıdaki gibi olacaktır:
Taşıtın kasko sigortasına esas değeri: 30.000 YTL Taşıtın kasko sigortasına esas değerinin yüzde 5’i (30.000 X % 5): 1.500 Yeni Türk Lirası
Tarifeye göre ödenmesi gereken MTV: 2.498 YTL Bir alt kademeye göre ödenmesi gereken MTV: 1.645 YTL
İlk taksitte ödenen MTV (2.498/2): 1.249 YTL İkinci taksitte ödenmesi gereken MTV (1.645- 1.249): 396 YTL
Arabanın Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı, kasko değerinin yüzde 5’ini aştığından, ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı, taşıtın yer aldığı (I) sayılı tarifedeki motor silindir hacmi 3001-3500 cm3 arası ve 7-11 yaş grubunun yer aldığı kademedeki 2 bin 498 yeni lira yerine; bunu bir alt kademesi olan 2501-3000 cm3 arası ve 8 yaş grubu için ödenmesi gereken bin 645 YTL olacaktır. Ayrıca ilk taksit normal tarifenin yarısı nispetindeki bin 249 yeni lira olarak ödendiğinden, vergi dairesine müracaat edilerek, ikinci taksit için sadece 396 yeni lira yatırmak yeterli olacaktır.