5053873217 [email protected]

General Motors’un Opel markası altında ürettiği efsane araç 1988 yılında tanıtılıp 1989 yılında rekor satış rakamlarıyla piyasaya çıkmıştı. Tam 24 yıl önce görücüye çıkan bu araç hala dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir estetiğe sahip. Mekanik ve motor aksamı  özellikle önden çekişli 2.0 ve altındaki motor hacimli modeller için Vectra 1 ile ortak parçalardan oluştuğu için peryodik bakım masrafları da spor otomobillere göre oldukça düşüktü.

Aynı kasa görünümünde farklı alternatifler sunabilmesi açısından da bambaşka bir cazibesi vardı meraklıları için. Zaten aracın uzun kaputunun boyutu 2.0 litre motor için oldukça uzun görünüyordu. 2.0 Turbo, 2.5 V6, ayrıca ABD versiyonlarında 4.0 litre motora ve 4×4 çekiş sistemine sahip olan modellerinin yol tutuş özellikleri üst sınıf bir süper sportu aratmayacak nitelikteydi.

Hala ikinci el otomobil piyasasında meraklılarını başına toplayan bir cazibesi var. Ancak tüm ikinci el spor otomobillerde olduğu gibi Calibralar’da da hor kullanım ve fazlaca yıpratılma gibi sorunlarla karşılaşılıyor. Aracı temiz ve bakımlı olanlarsa koaly kolay araçlarını satışa çıkarmıyorlar. Çünkü ikinci el piyasasında edeceği maksimum değer 15.000 lira civarında. Aracın prejtiji ve görünüm olarak ederi ise 50.000 liralık araçlarla rekabet edecek kalitede. Tüketim değerleri ve sarf malzemesi ve bakım giderleri olarak da sıkıntı yaratmayan, prestijine göre ekonomik giderlerle binilebilecek bir araç hala. Zaten Vectra 1  ve Vectra 2 nin motor aksamı ile Vectra 1 in yürüyen aksamına sahip. 2.0 Litre düz motorla donatılan versiyonda kullanılan 5 ileri şanzıan da Vectra 1 e ait. 2.0 Turbolar ve  4×4 modeller ise kendine has 6 ileri şanzımana sahip.

Ülkemizde bulabileceğiniz 3 versiyonu olan Calibra’nın 2.0, 2.0 Turbo 4×4 ve 2.5 V6 4×4 modellerinden 2.0 versiyonu Vectra 1 ile karoser dışında aynı olduğundan yedek parça sıkıntısını yaşanmaması için tercih edilmesini tavsiye ederiz.

 

4×4 bir Calibra’nın neler yapabildiğini görmek isterseniz;

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”ZDLhsmRPsfg”]

Avrupa’daki Calibra Fanatizmi

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”QZxVrmKYfoU”]

 

Calibra ile ilgili bir de müjde verelim bu yılın sonunda Alman Opel güncel bir Calibra modeli ile efsaneyi yollara yeniden sürmeye hazırlanıyormuş.