5053873217 [email protected]

LPG’li araçların en önemli güvenilirlik testi olan  sızdırmazlık testi artık zorunlu değil. İlgili yasa gereği her 2 yılda bir LPG’li araçların bütün GAZLI yakıt sistemi sızıntıya karşı kontrol ediliyor ve fenni muayeneye izin veriliyordu.

Bilindiği gibi uyanık şöförler sırf bu testten kurtarmak için eski tanklarını geçici olarak yenisiyle değiştirdikten sonra testten geçemeyen tankı taktırıyorlardı.  Sızdırmazlık testi LPG li araçların güvenilirlik anlamında en önemli testiydi. Çünkü fenni muayene sırasında LPG ile ilgili hiç bir kontrol yapılmıyor.    Avrupa’da LPG ile ilgili yapılan testler ve incelemeler ise çok daha sıkı.

 

AKARYAKIT ZAMMI MOTOSİKLETİNE LPG TAKTIRAN BİR TÜKETİCİ TÜRÜ DE GELİŞTİRDİ.

Özellikle son dönem akaryakıt zamlarından sonra tercih edilirliği artan LPG’li araçların oranını anlamak için benizn istasyonlarında artırılan LPG pompa sayısına bakmak da önemli bir ölçüt olacaktır.

Ulaştırma Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge ile özellikle muayene sırasında istenen ve TMMOB tarafından verilen LPG’li araçlara yönelik periyodik gaz sızdırmazlık raporunu yılbaşından itibaren zorunlu evraklar listesinden çıkardı. TÜV Türk, bundan böyle LPG’li araçlarda sızdırmazlığı hafif kusur olarak değerlendirecek. LPG’li araçlarda denetim 1999 yılından itibaren makina mühendisleri odalarına verilmiş, bu araçlar için de sızdırmazlık raporu alma zorunluluğu getirilmişti.


‘Her parça inceleniyor’ TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Arslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AİTM Yönetmeliği uyarınca, araçların muayene istasyonlarında fenni periyodik muayeneleri öncesinde istenmesi gereken LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenleme çalışması 1999 yılından beri; TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından başarıyla yürütülmekteydi” hatırlatmasını yaptı.

Denetimsiz ve kontrolsüz LPG  sadece sürücü güvenliğini değil bütün bir şehri felaket alanına çevirecektir.