5053873217 [email protected]

Sadece Türkiye’de üretilen elektrikli Fluence’in üretim ve ihracatı tam gaz sürerken, aracı Türkiye pazarına sunmaya hazırlanan Renault Mais de, şarj istasyonu sorununa çözüm getirmek için çalışmalarına başladı. Çalışmalar tamamlandığında, Fluence ZE satın alanlar, araçlarını Renault bayilerinde de şarj edebilecek.
Şu an sadece ihracata yönelik üretilen ve nisan ayının sonlarından itibaren Türkiye yollarına çıkacak Fluence ZE için altyapı hazırlıkları yürütmeye başlayan Renault Mais, bu amaçla ilk etapta başta İstanbul’daki kendi bayileri olmak üzere 5 noktada şarj istasyonları kurdu. Şarj istasyonlarının bulunduğu bayilerde Fluence ZE için test sürüşleri de düzenleyen şirket, aracın piyasaya sunulacağı nisan ayına kadar şarj istasyonlu bayi sayısını 45’e çıkaracak.

Büyük şehirler öncelikli
Şarj istasyonlarının kurulacağı bayilerin, öncelikli olarak elektrikli araç satışı yapılan belediyelerin sınırlı içinde kurulacağını belirten Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “İlk etapta anlaşma yaptığımız İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Gaziantep’teki bayilerimizde kuracağız. Daha sonra da filo araçlarının dolaştığı illerdeki bayilerimiz geliyor. Ardından elbette Antalya, İzmir gibi büyük illerdeki bayilerimizde de olacak” dedi.
Şimdiye kadar kamu kuruluşlarından 160 adet sipariş aldıklarını ve bu araçların işlemlerini tamamlamaya uğraştıklarını anlatan Aybar, “Bunların dışında elbette çevreci araç tercihi olan büyük filolarla görüşme halindeyiz. Şimdilik bu konuda bir rakam veremiyorum. Ancak nisan ayında ilk araçlar yollara çıkmaya başladıktan sonra, taleplerin daha hızlı gelişeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

En yakın bayiyi bulacak
Pili hariç 60 bin 500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak Fluence ZE, 100 km’de ortalama 2.7 TL’lik elektrik harcıyor. Tek şarjla 185 km yol gidebilen Fluence ZE’nin pili, ayda 80 euro’ya kiralanacak. Bununla birlikte Fluence ZE, donanımındaki navigasyon cihazı sayesinde en yakın şarj istasyonunu da bulabilecek. Navigasyon sistemi, yakınlarda bulunan şarj istasyonunu ve şarj istasyonu olan bayileri gösterecek.

İhracatı 2 binİ aştı
Sadece Bursa’da üretilen ve seri üretimine geçen yılın sonlarına doğru başlanan elektrikli Fluence’ın ihracatı da gidrek artmaya başladı.
İlk etapta İsrail, Fransa, Danimarka ve İngiltere gibi ülkelerde piyasaya sunulan Fluence ZE’nin tanıtım faaliyetleri devam ederken, diğer Avrupa ülkelerine de gönderilmeye başlandı. Şimdiye kadar ihraç edilen Fluence ZE sayısının 2 bin adedi aştığı belirtilirken, aracın gelecek aylarda Avusturalya’da bile satışa sunulması bekleniyor.
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Fluence ZE’de kapasitelerinin yıllık 30 bine kadar çıkabilecek durumda olduğunu, ancak, talebin yılda 20 bin adet civarında seyredeceğini tahmin ettiklerini söyledi.