5053873217 [email protected]

Sert kış şartlarında buz ve karla kaplı yollarda ulaşımı mümkün hale getirebilmek için en sık kullanılan yöntem yola tuz serpilmesi. Kısa dönemde sorunu çözse de yola çıkan araçların özellikle tabanına yapışan tuz araçlara çok büyük zarar veriyor. Üst kısımlara temas eden tuz aracın yıkanması ile araçtan uzakşaıyor, üstelik boya katmanı sayesinde metalin içine işlemiyor. Konunun uzmanı mühendislerin ortak görüşü “Tuzun , yollara, köprülere ve araçlara zarar vererek bu yapıların kullanım ömürlerini kısalttığı”
Tuz metal ve plastik üzerinde yıkıcı ve tahrip edici bir özelliğe sahip. Ancak tuzun en büyük zararı verdiği metal kuşkusuz aliminyum. Yeni nesil  araçların başta motor blokları ve alaşımlı jantları olmak üzere aliminyum kullanılan bütün aksamı tehdit altında.

 

ÇÖZÜM 1:

Mümkünse tuzlanmış yola aracınızı çıkarmayın.

ÇÖZÜM 2:

Aracınız tuzu yediyse liftle kaldırtıp altını ve çamurluk yuvalarını tazyikli su ile iyice yıkatınız,  Motor bloğunu alttan tazyikli su ile, üstten buhar ile yıkamak da gerekli. Alaşımlı jantları asla ihmal etmeden gerekli temizliği yaptırın. Cam contaları ve plastik aksam da silikon bazlı plastik solüsyonu ile 5 dakikalık temizlikle kendine gelecektir.

 

ÇÖZÜM 3:

Liftle kaldırtma imkanınız yoksa  oto yıkmacıya durumu anlatıp cebine 10 TL bahşiş koyarak altına eğilebildiğince temizlemesini sağlayın.


Gelen şikayetler sonrası Şikayetvar’a açıklama yapan uzmanlar ise yapılan yanlış tuzlamanın büyük maddi kayıplara neden olacağının altını çizerek şunları söyledi:

“Kış aylarında özellikle karayollarında görülen buzlanma, karayolu trafiğinde aksamalar yanında ölümlü kazaların da nedeni olabilmektedir.  Karayollarında buzlanmanın önlenmesi amacıyla yollara çeşitli malzemelerin atılması alınan önlemlerin başında gelmektedir. Buzlanma ile mücadelede tuz(NaCl) kullanımı en yaygın,kolay ve ucuz yöntemdir.Tuz, maliyeti ve doğurduğu çevre problemleri dolayısıyla, mümkün olduğu kadar hesaplı ve doğru yerde kullanılmalıdır. Bu ise yolların hangi kısmının ne zaman, ne kadar donacağının belirlenmesine yönelik, termal haritalama gibi özel meteorolojik çalışma ve öngörü ile mümkündür. Termal (ısıl) haritalama ile yol/pist yüzeylerinin sıcaklık haritası elde edilerek donması şüpheli güzergahlar kolayca belirlenebilir ve öncelikle buralarda buzlanmayı önlemek amacıyla tuz kullanılır. Yollara çeşitli araçlarla kolaylıkla dökülebilen tuz, havanın çok soğuk olmaması durumunda buzu eriterek yolun donmasını geciktirebilir. Tuz,  korozyon nedeniyle yollara, köprülere ve araçlara zarar vererek bu yapıların kullanım ömürlerini kısaltır. Türkiye’de henüz kışın buzlanmayı önlenmek amacıyla yollara atılan tuzun çevreye verdiği zararı araştıran kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Beton kaplamalı yollara zarar veren tuzlar(NaCl ve CaCl ) beton yüzeyinin soyulmasına neden olmaktadır. Yollara atılan tuz yollara yakın kuyuların sularını da etkiler ve sular zamanla tuzlanır.Tuzlu sular otomobiller tarafından bitkilere sıçratılırsa bitkiler bundan zarar görür. Tuzlu sular bitkilere yaprakları vasıtası ile de zarar verebilmektedir.”