5053873217 [email protected]

Son günlerde sütte antibiyotik ve aflatoksin tartışmaları  şiddetlendi. İnsanlar gibi hayvanların da hastalanabiliyor, veteriner hekimlerin muayene sonucunda bazı antibiyotik tedavileri uygulayabiliyorlar.

Bu durumun tüketiciyi rahatsız etmemesi için yapılacak kısa bir test ile sütte antibiyotik kalıntısı olup olmadığı anlaşılabliyor.

SÜTTE ANTİBİYOTİK TESTİ

 Gıda Yüksek Mühendisi Keziban Gider de fabrikaya gelen sütün çeşitli testlerden geçirildikten sonra kabul edildiğini söyledi. Gider, bunlardan birinin de antibiyotik testi olduğunu belirterek, çiğ sütü reaktif kabında yaklaşık 40 derece sıcaklıkta 3 dakika inkübasyona bıraktıklarını ifade etti.

Daha sonra test çubuğunu reaktif kabında 3 dakika daha beklettiklerini dile getiren Gider, test çubuğunda çıkan çizgilere göre sütte antibiyotik olup olmadığının belirlendiğini bildirdi. Antibiyotiğin laboratuvar ortamı gerekmeden de ölçülebildiğini anlatan Gider, bir kaptaki çiğ sütün içerisine bırakılan test çubuğu ile 10 dakikada antibiyotik testi yapılabildiğini ifade etti.

Gider, tüketicilerin yetiştirici ve sanayiciye güvenmesi gerektiğini, sütün tüketiciye kadar pek çok teste tabi tutulduğunu sözlerine ekledi.