5053873217 [email protected]

 

Bir kadının hayatı boyunca karşısına çıkacak en kritik sorulardan biri olan sezaryen ve normal doğum ikilemi rafa mı kalkıyor?

 

Bir kadının hayatındaki en önemli karar anne olmak… Anneliğin ise ilk sınavı hiç şüphesiz hamilelik ve onu takip eden doğum sırasında yaşanıyor. Ve ilk ciddi soru doğum sırasında annelerin karşısına çıkıyor; Normal doğum mu yoksa sezaryen mi? 30 yıl önce anne adaylarının bu soruyu cevaplandırma hakkı yoksa da günümüzde doğum korkusu anne adaylarını seçim yapmaya zorladı. Artan sezaryen oranları ise doğumun doğasından giderek koptuğumuzu bize gösterdi. Suni sancı, açılma, çığlıklar, kanama kelimeleri annelerin korkulu rüyası haline geldi. Sadece doktorun gerek gördüğü halde uygulamaya karar vermesi gereken sezaryenin keyfi bir karar halini almasına bugün pek çok doktor da karşı çıkmaya başladı.

 

KENTTE RAKAM ARTIYOR

2002’de yüzde 21-22 olan genel sezaryen ortalaması 2011’de yüzde 47.43’ye çıkınca alarm zilleri de çalmaya başladı. Uzmanlar sezaryenle doğum oranının kent yaşamında kırsal kesime göre daha fazla olduğunu söylerken; 2011’de Ağrı’da yüzde 13.04 oranında sezaryen yapılması bu veriyi doğruladı. Sağlık Bakanlığı yılın ilk ayında keyfi sezaryen oranını azaltmak için doğum sürecini anı anına kayıt altına alan partograf sistemi ile normal dışı doğumların önüne geçmeyi hedeflediğini ortaya koydu.

 

NORMAL DOĞUM: ELDE VAR 1

Sağlık sorunlarının yaşandığı durumlarda sezaryenle doğum anne adayı için hayat kurtaran bir seçenek oluyor. Bunun yanı sıra normal doğumun başta bebek ve anne arasındaki güçlü bağın ilk dakikada oluşmasını sağlaması gibi pek çok avantajı bulunuyor. Ayrıca bu yolla bebeklerini dünyaya getiren anneler loğusalık depresyonuna çok daha az oranda yaşıyorlar. Anne, günlük aktivitelerine daha kısa sürede başlıyor.

 

BEYONCE BU YILIN ÖNCÜSÜ

New York’ta ilk bebekleri Blue İvy Carter’a kavuşan Beyonce ve Jay-Z çifti yeni doğan kızlarının doğumunu anlattı. Bebeğini sezeryan ile dünyaya getireceğini düşünen ünlü şarkıcının normal doğum yaptığı ortaya çıktı. Beyonce ve doğum sırasında onun yanından ayrılmayan eşi Jay-Z, “ Blue İvy 3 kilo 175 gram ağırlıkta normal doğum ile dünyaya geldi ve ikimiz için de bu doğum hayatlarımızın en güzel deneyimi idi” diye açıklama yaparken, “Kızımınızın doğumu çok duygusal ve son derece huzurlu bir süreç idi. Mutluluktan bulutların üstünde yürüyoruz. Dualarınız, dilekleriniz, sevgi ve desteğiniz için minnettarız” dediler.

 

 

NORMAL DOĞUM YAPAN ÜNLÜLER

Hamileliklerinde herhangi sorun yaşamayarak normal doğumla bebeklerini dünyaya getiren pek çok Türk sanatçı da bulunuyor. Bunların arasında en bilineni 4 çocuğu bulunan fotoğraf sanatçısı Bennu Gerede. Çocuklarının hepsini bu yolla doğuran Gerede, sezaryenin dünyada ‘son çare’ olduğunu söylüyor. Leyla Bilginel oğlu Kayra’yı, Sinem Güven kızı Defne’yi, Nurgül Yeşilçay Osman Nejat’ı ve Zeynep Casallini de kızı Dafne’yi normal doğumla dünyaya getiren ünlüler arasında yer alıyorla